Duurzaam leven: met vallen en opstaan

Duurzaam leven: met vallen en opstaan

Enkele weken na mijn artikel “5 makkelijke manieren om duurzaam te leven”, nu ook de andere kant van het verhaal. Want duurzaam leven is niet altijd simpel. Het vergt wel wat denkwerk, tijd en aanpassingsvermogen. Mijn pad naar een duurzamer leven is er een dat ik stap voor stap bewandel. Soms 10 stappen vooruit en dan weer een stapje achteruit. Dit is het eerlijke verhaal van duurzaamheid achter de schermen.

Don’t compare your beginning to someone else’s middle

Zelf ben ik nooit een big spender of grote vervuiler geweest. Maar pas sinds zo’n anderhalf jaar verdiep ik me echt in duurzaamheid en sta ik nog meer stil bij de keuzes die ik maak. Daarbij probeer ik om mezelf niet te veel met anderen te vergelijken. Duurzamer leven gaat om betere keuzes te maken, een voor een. Niet om je volledige leven omgooien van de ene op de andere dag. Wanneer ik een blogster zie die al maandenlang volledig afvalvrij leeft, denk ik “sh*it, ik ben toch niet goed genoeg bezig”. Dan moet ik mezelf even herinneren aan de quote “don't compare your beginning to someone else’s middle”. Ik leef steeds duurzamer en maak goede vooruitgang. Alleen staan anderen al verder dan ik. Maar dat is niet erg. Ook voor jou niet! Elke duurzame keuze die je maakt, is fantastisch. Als je streeft naar beter en een verschil probeert te maken, ben je goed bezig.

Vallen en opstaan

Al maanden rondlopen met een jas die uit elkaar valt omdat je maar geen duurzaam alternatief vindt dat in de smaak valt. Dan online tweedehands een jas kopen die veel te groot blijkt te zijn. Of in de regen naar het werk fietsen om daar dan met een bedampte bril en nat haar aan te komen. Trots in de biowinkel staan en dan beseffen dat je je groentennetjes thuis vergeten bent. Nee, het is niet altijd simpel. Maar het is wel een uitdaging die ik maar al te graag aanga, wetende dat ik een verschil kan maken. “Moeilijk gaat ook” is zowat mijn levensmotto geworden. Want natuurlijk zijn er duizenden makkelijke manieren om duurzamer te leven (check deze blogpost maar eens), ik ben een perfectionist. Daarom push ik mezelf steeds verder en merk ik, dagelijks, dat duurzaam leven soms ook gewoon een struggle is. Maar dat is ok want ik heb jullie en zo vele anderen die meedoen aan dit avontuur. Zo groeien we samen, met vallen en opstaan dus.

———

Welke duurzame struikelblokken heb jij al ondervonden? En hoe heb je ze overwonnen? Vertel het me in de comments of op sociale media @spoonsandbrushes.

Deze 6 apps en websites helpen je om duurzamer te leven

Deze 6 apps en websites helpen je om duurzamer te leven

Pasta primavera met tofu

Pasta primavera met tofu