5x goed nieuws over onze planeet

5x goed nieuws over onze planeet

Bloggen en praten over het klimaat kan nogal confronterend zijn. Er mag ook eens goed nieuws gedeeld worden om de moraal op te krikken. De boodschap? Verandering is mogelijk. Door allemaal samen te werken voor een betere wereld, kunnen we fantastische dingen bereiken.

Stroperij op olifanten en neushoorns in Afrika daalt.

Afrika heeft een groot probleem met stroperij van dieren voor ivoor. De populatie van bijvoorbeeld olifanten en neushoorns daalt elk jaar. Maar het goede nieuws is dat het aantal dieren dat gedood wordt sinds enkele jaren daalt. Er is nog veel werk voor de boeg want de diersoorten zijn nog steeds bedreigd. Maar het is duidelijk dat verandering wel mogelijk is. Door natuurreservaten te voorzien, de vraag naar ivoor uit Azië te verminderen en corruptie in Afrika tegen te gaan, kunnen vele dieren gered worden.

We werken aan een circulaire economie.

Een duurzame, circulaire economie is de toekomst. In een circulaire economie worden producten langer gebruikt, doorgegeven en hersteld. Zo creëren we meer hoogwaardige producten en produceren we minder afval. In een lineaire economie gebruiken we een product maar even om het dan weg te gooien. In de “Joint Initiative on Circular Economy” (JICE) werken 5 nationale banken samen met de Europese Investeringsbank (EIB) om de komende jaren 10 miljard euro te investeren in initiatieven voor een circulaire economie.

Het draagvlak voor klimaatmaatregelen is groter dan ooit.

We merkten het al in 2018: klimaatmarsen in België, Nederland en vele andere landen pronkten op de voorpagina’s van zowat alle kranten. Jongeren (en iets minder jongeren) kwamen massaal op straat om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. Maar ze, of mag ik “we” zeggen, willen niet alleen aandacht maar ook echte actie. Er moet dringend iets gebeuren. In een peiling van een aantal Belgische kranten blijkt dat 84% van de Belgen bezorgd tot heel bezorgd is over het klimaat. Slechts 3% zegt er helemaal niet bezorgd over te zijn. Het draagvlak is er dus, alleen moeten mensen aangemoedigd worden om voor echte verandering te kiezen.

Klimaatbossen worden aangelegd als eerbetoon aan de klimaatmarsen.

De klimaatmarsen door jeugd en iets oudere jeugd over de hele wereld waren enorm inspirerend. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft de organisatie BOS+ voor elke deelnemer aan de klimaatmarsen een boom geplant in Vlaanderen, Ecuador en Oeganda. Op een van de marsen waren 75 duizend mensen aanwezig (waaronder ikzelf, yay) dus zal BOS+ 3,75 hectare nieuwe klimaatbossen planten. Dan betekent meer bomen die CO2 kunnen opnemen en de aarde kunnen afkoelen.

Amerikaanse steden verzetten zich tegen klimaatverandering.

De oranje is misschien geen fan van groene maatregelen, vele burgemeesters in de Verenigde Staten zijn dat wel. Enkele van de grootste steden, waaronder New York, Atlanta en Chicago willen tegen 2050 minstens 80% minder uitstoot bereiken. Take that, Trump.

Eerlijk, nieuws over het klimaat is nu eenmaal meestal negatief. We staan er niet zo goed voor. Maar door af en toe de (kleine) overwinningen in de kijker te zetten, zie je dat het ook anders kan. Het is niet hopeloos en het is niet wanhopig om nog naar beter te streven. De boodschap? Kin omhoog en strijd mee voor een duurzamere wereld!

De ultieme gids om ecologischer te wonen

De ultieme gids om ecologischer te wonen

Not so cute: hoe de mode-industrie onze planeet beïnvloedt

Not so cute: hoe de mode-industrie onze planeet beïnvloedt