11 makkelijke swaps om duurzamer te leven

11 makkelijke swaps om duurzamer te leven

Veel mensen willen wel duurzamer leven, maar weten niet goed waar ze kunnen starten. Goed nieuws, je kunt al kleine dingen in je leven vervangen door duurzamere alternatieven. Zo draag jij je steentje bij aan een groenere wereld met minder afval.

Deodorant VS aluinsteen

Aluinsteen is een 100% natuurlijk product dat een duurzaam alternatief kan zijn voor deodorant. Doordat het natuurlijk is, is het niet alleen beter voor het milieu maar ook zachter voor je gevoelige huid. De geurloze steen heeft desinfecterende eigenschappen die ervoor zorgen dat je geen vieze geurtjes krijgt. Je maakt hem gewoon een beetje nat en wrijft hem over je huid. Hoe ziet zo’n aluinsteen eruit? Check even de foto bovenaan deze blogpost.

Plastic fles VS herbruikbare fles

Plastic flesjes worden maar 1 keer gebruikt en belanden daarna in het afval. Gelukkig is er een perfect alternatief: herbruikbare flessen. Veel mensen kiezen al voor een fles die ze kunnen meedragen en telkens opnieuw opvullen. Weg met die lelijke waterflesjes, herbruikbare flessen zijn zo veel handiger en mooier. Ook wegwerpbekertjes voor koffie kun je vervagen door een thermos.

Tampons en maandverbanden VS menstruatiecup

Als het gaat over ‘zero waste’ swaps moet je dit gewoon vermelden. Als je schrik hebt voor TMI: lees verder bij het volgende puntje. Zelf gebruik ik geen van beide aangezien ik een hormoonspiraaltje heb en daardoor bijna geen maandstonden meer heb. Maar van anderen hoor ik heel veel positieve aanbevelingen voor menstruatiecups. Het is een soort klein bekertje dat je in je plaatst waar het dan bloed opvangt. Na enkele uren kun je het eruit halen, kuisen en opnieuw indoen. Geen tientallen tampons of maandverbanden die dus in de vuilbak belanden.

Plastic rietjes VS stalen of bamboe rietjes

Meestal zijn rietjes gewoon overbodig maar soms kan het wel eens leuk zijn. Door voor een stalen, glazen of bamboe rietje te kiezen, zorg je er alweer voor dat er minder afval ontstaat. Bovendien zijn ze veel mooier!

Spons VS ecologische spons

Je afwasspons kun je vervangen door een ecologisch alternatief gemaakt van kokosnootvezels of loofah. Deze zijn biologisch afbreekbaar in tegenstelling tot gewone sponsjes die van plastic gemaakt zijn. Een ‘gewone’ spons kun je het best vervangen door een loofah spons. Hardnekkige voedselrestjes kun je wegschuren met een borstel gemaakt van kokosnootvezels (zie foto).

Theezakjes VS theefilter

Team tea represent! Wanneer je ‘gewone’ thee koopt, koop je niet enkel de thee zelf maar ook al de verpakking er rond. Doordat ze verschillende soorten verpakking bevatten (draadje, zakje, papiertje of plastic er rond, nietje voor het label) is het lastig om ze juist te recycleren. Het is dus handiger om losse thee te kopen met een theefilter. Losse thee is vaak ook kwalitatiever en goedkoper.

Plastic zakjes VS herbruikbare zakjes

Het voelt alsof dit zo vanzelfsprekend is maar toch zie ik in de supermarkt nog zo veel mensen die plastic zakjes gebruiken om groenten en fruit te kopen. Wist je dat plastic zakjes gemiddeld maar 12 minuten gebruikt worden? Voor de tocht van de winkel naar huis. Herbruikbare zakjes, die je tegenwoordig ook in grote supermarkten kunt kopen, zijn dus veel duurzamer.

Wattenschijfjes VS tetra doekjes

Je merkt intussen waarschijnlijk een thema op: minder afval. Iets waar je misschien nog niet aan gedacht hebt, is wattenschijfjes. Ook die gebruik je maar 1 keer om ze dan weg te gooien. Tetra doekjes zijn een goed, duurzaam alternatief. Na gebruik kun je ze wassen om ze daarna opnieuw te gebruiken.

Aluminiumfolie VS brooddoos

Het materiaal aluminium is eigenlijk best duurzaam aangezien het gerecycleerd en hergebruikt kan worden. Maar als consument hebben we de optie niet om het apart te recycleren en belandt het dus gewoon bij de rest van het afval. Boterhammen mee voor de lunch? Bewaar ze in een brooddoos in plaats van verpakt in aluminiumfolie. De brooddoos kan daarna namelijk gewoon afgewassen worden voor de volgende dag. En er zijn veel leuke, stijlvolle brooddozen die je kunt kopen.

Kant-en-klare maaltijd VS zelfgemaakte maaltijd

Kant-en-klare maaltijden worden bijna altijd in plastic verpakkingen verkocht. Bovendien zijn ze vaak ook ongezond en weet je niet precies wat er in zit. Neem ‘s avonds dus een beetje extra tijd om iets klaar te maken voor de volgende middag. Restjes, boterhammen of een salade neem je makkelijk mee in een herbruikbaar potje of brooddoos.

Plastic verpakking VS glazen bokalen

Veel voeding wordt verkocht in plastic verpakking. In bio-winkels of verpakkingsloze winkels kun je je eigen potjes en bokalen meebrengen om op te vullen. Pasta, rijst, noten, ontbijtgranen en nog veel meer: je kunt het allemaal kopen zonder extra verpakking. Een hele tijd geleden kocht ik bijvoorbeeld een hoop peperbollen in een grote bokaal. Daarmee vul ik het pepervat regelmatig aan. Dat is veel duurzamer dan telkens een nieuw (plastic) pepervaatje te kopen.

Betekent dit nu dat je alles meteen moet weggooien en duurzame alternatieven moet kopen? Nee! Dingen weggooien die nog perfect bruikbaar zijn is ook niet duurzaam. Maar van zodra je iets opgebruikt, kun je aan de hand van deze lijst kiezen voor een ecologischer alternatief.

Welke duurzame swaps raad jij aan? Laat het me weten in de comments!

Pittige Thaise rode curry met noedels

Pittige Thaise rode curry met noedels

De ultieme gids om ecologischer te wonen

De ultieme gids om ecologischer te wonen