De ultieme gids om ecologischer te wonen

De ultieme gids om ecologischer te wonen

Met enkele aanpassingen aan je woning kun je ecologischer leven. Dat is niet alleen goed voor de planeet, maar vaak ook voor je portemonnee. Tijd om te stoppen met uitstellen dus want je kunt je huis nu ecologischer maken. Hoe? Read on!

Isoleren, isoleren, isoleren

Wil je geld besparen en je huis ecologischer maken? Dan is isoleren een van de eerste stappen. Als je dak slecht geïsoleerd is, verlies je 20% à 30% van de warmte in je woning. Door ook je spouwmuren en vloeren te isoleren, betaalt de investering zich snel terug.

Vele oudere woningen hebben ook nog enkel glas. Nochtans gaat ook op die manier veel warmte verloren. Milieu Centraal meldt dat als je in een gemiddelde tussenwoning met alleen enkel glas (20 m2) alle ruiten vervangt door HR++ glas, je zo'n 300 euro per jaar minder uitgeeft aan je energierekening.

Het appartement waar ik in woon, is bijvoorbeeld heel goed geïsoleerd en krijgt vanaf de middag zonlicht binnen. Dat zorgt ervoor dat wij maar enkele dagen per jaar de verwarming moeten aanzetten. Handig!

Groene energie

Minder energie verbruiken is sowieso goed voor het klimaat en je portemonnee. Maar ook met de energie die je wel verbruikt, kun je een verschil maken. Ergens weet iedereen wel dat hernieuwbare elektriciteit beter is voor het milieu. Toch letten veel mensen er niet op bij de keuze van hun energieleverancier. Ergens begrijp ik het wel, veranderen van energieleverancier brengt de nodige administratie met zich mee. De dingen laten zoals ze zijn, is nu eenmaal makkelijker. Toch is dit echt een goede manier om je steentje bij te dragen voor een groenere wereld. Vele landen stellen bijvoorbeeld als doel om tegen 2050 100% hernieuwbare energie te gebruiken.

Vele studies, waaronder ook een Belgische, tonen aan dat een systeem dat volledig op hernieuwbare energie steunt veel goedkoper is en meer jobs oplevert dan in combinatie met kernenergie. (bron) Nog niet overtuigd? Groene energie is tegenwoordig niet langer duurder voor de consument. (bron)

Minder water

Mensen in ontwikkelde landen verbruiken steeds meer water (al dubbel zo veel dan in de jaren ‘60). Ok, het aardoppervlak bestaat voor 70,9% uit water. Niet te vroeg juichen want maar 0,03% van dat water is bruikbaar voor consumptie (bereikbaar en niet te sterk vervuild). Door de klimaatopwarming wordt die hoeveelheid ook steeds kleiner. We moeten dus minder water verbruiken. Hoe? Neem vaker een douche in plaats van een bad en gebruik een zuinige douchekop. Geef je planten regenwater in plaats van kraantjeswater. Heb je net zoals ik geen manier om regenwater op te vangen? Dan kun je bijvoorbeeld het water waarmee je de groenten wast en kookt, bijhouden om aan de planten te geven.

Groene oases

Niet alleen in je huis, maar ook in de tuin of op het terras kun je een verschil maken. Door een sober grasperkje te vervangen door weelderige bloemen, struiken en bomen, draag je ook bij tot een mooiere wereld. Een groene oase zorgt er niet alleen voor dat de omgeving meer afkoelt (helemaal welkom bij de zoveelste hittegolf), het lokt ook meer insecten. En waarom dat een goede zaak is, vertel ik je in deze blogpost.

Stijlvol tweedehands

Kies voor leuke tweedehands meubels in je interieur. Zo kun je je woning inrichten met speciale, vintage items die een unieke look geven. Van kringwinkels tot rommelmarkten: de opties zijn eindeloos. Tweedehands kopen is niet alleen leuk en stijlvol, het is ook ecologisch. Om nieuwe meubels te maken, zijn grondstoffen en energie nodig. Door tweedehands items een kans te geven, draag je bij aan een circulaire economie waarbij items langer worden gebruikt en hergebruikt.

Er zijn dus veel manieren om je huis een beetje of veel ecologischer te maken. Heb jij nog extra tips of vragen? Laat het me weten in de comments!

5x goed nieuws over onze planeet

5x goed nieuws over onze planeet