Not so cute: hoe de mode-industrie onze planeet beïnvloedt

Not so cute: hoe de mode-industrie onze planeet beïnvloedt

Wist je dat na de olie-industrie, de mode-industrie wereldwijd de grootste vervuiler is? Door de enorme productieschaal, wordt er geschat dat zo’n 75 miljoen mensen kleding maken. Hoera, werkgelegenheid! Niet echt, want een groot deel van die werkers zijn onderbetaalde, jonge vrouwen en kinderen. Veel mensen weten niet wat er precies achter die mooie broek of dat leuke kleedje zit. Laten we op onderzoek uitgaan.

Invloed op mens & dier

De afgelopen jaren kwamen er meerdere keren grote fabrieksrampen in het nieuws. Door slechte werkomstandigheden kwamen daar duizenden doden bij om. Dat onze kleding meestal ook door kinderen en vrouwen aan een hongerloon gemaakt worden, weten we ergens ook wel. Toch is het voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show. We zien het hier niet gebeuren en dat leuke kleedje zien we wel. Even de oogkleppen opzetten en hoppa, een nieuw item voor je kleerkast gescoord! Maar het probleem wegdenken, zorgt er niet voor dat het verdwijnt. Natuurlijk zijn wij het niet die eigenhandig kinderen in sweatshops aan de slag zetten. Maar als consument hebben we een enorme invloed die we te weinig gebruiken. Kledingproducenten willen, net zoals elk ander bedrijf, winst. Wanneer wij de kleren blijven kopen, zullen zij die blijven produceren.

Wat je misschien nog niet weet, is dat een aanzienlijk deel van de microplastics in de oceanen afkomstig zijn van kleding. Microplastics zijn (microscopisch) kleine deeltjes plastic. Die komen zowel bij de productie als bij het wassen van kleding vrij en spoelen weg in het water. Zo komen ze dan terecht in zeedieren en op die manier ook in onze voeding (als je vis eet). Ook andere dieren ondervinden de nadelen van onze enorme mode-industrie. Voor het maken van leer moeten natuurlijk dieren sterven. Doordat de productie van kleding en de stoffen die ervoor nodig zijn veel ruimte inneemt, wordt de habitat van veel wilde dieren afgenomen. Bovendien worden dieren die niet moeten sterven (voor bijvoorbeeld wol), vaak toch in veel te kleine ruimtes samengehokt.

mode-industrie

Invloed op de aarde

Doordat de mode-industrie zo groot is, kan het niet anders dan dat ze ook een enorme invloed heeft op het klimaat en milieu. In veel landen waar kleding wordt geproduceerd, wordt het afvalwater gewoon in rivieren gedumpt. Dit water bevat chemische stoffen zoals lood en kwik. Dit vervuilde water stroomt zo de rivieren en dus ook zeeën in en heeft een negatieve invloed op de gezondheid van mens en dier. En dat is lang niet het enige waterprobleem. Katoenplanten hebben bijvoorbeeld enorme hoeveelheden water nodig om te groeien. Dit zorgt ervoor dat grote gebieden waar voorheen meren waren, volledig uitdrogen. (Google bijvoorbeeld eens “Aral sea”.) Ook ontbossing en bodemvergiftiging zijn gevolgen van de productie van kleding.

Mensen willen voortdurend nieuwe kleding en dragen die steeds minder lang. Van de kleding die we weg doen, wordt maar 15% gedoneerd of gerecycleerd. Al de rest gaat naar stortplaatsen of wordt verbrand. Vooral voor synthetische vezels duurt het heel lang (tot 200j) voordat ze afgebroken zijn.

En dan is er nog de uitstoot van broeikasgassen. Synthetische vezels worden gemaakt van olie. Dat olie niet goed is voor het klimaat, dat weet je al. Ook bij de rest van de productie en het transport komen grote hoeveelheden broeikasgassen vrij.

Hoe kan het beter?

Ok, de mode-industrie staat er dus niet zo goed voor wanneer het aankomt op duurzaamheid. Hoe kun jij als consument zorgen dat er beterschap komt?

  • Kies voor kleding die gemaakt is van biologische materialen. Daarbij worden geen chemische producten gebruikt. Biologisch katoen vergt ook veel minder water aangezien de planten veel meer regenwater krijgen.

  • Koop meer tweedehandskleding en doneer ook zelf je kleding als jij ze niet meer wilt. Natuurlijk is het ok dat je iets na een tijdje beu bent. Je kunt je kleding dan ruilen, aan anderen doorverkopen via platformen zoals United Wardrobe of ze doneren aan de tweedehandswinkel of een kledingcontainer bij jou in de buurt.

  • Leer de merken waarvan je koopt echt kennen. Websites zoals Good On You geven een weergave van hoe duurzaam (voor mens, dier en planeet) verschillende kledingmerken zijn.

  • Koop minder kleding en draag ze langer. Zo moet er minder geproduceerd worden en wordt er ook minder weggegooid.

  • Kies voor merken die hun kleding produceren op ethische wijze met correct betaalde werknemers in veilige omstandigheden.

Als je deze blogpost volledig gelezen hebt, voel je je misschien even wat ontmoedigd. De feiten kunnen best hard aankomen. Maar je moet beseffen dat je als consument echt het verschil kunt maken. Door duurzame keuzes te maken, kunnen we er samen voor zorgen dat mode niet zo’n negatieve invloed heeft op de planeet. Er mooi en stijlvol uitzien kan perfect op een duurzame manier. In een van de volgende blogposts zal ik daar verder op ingaan. Zoals Lucy Shea zei: “the revolution will be fabulous”.

Bronnen:

Sustain your style - RIVM - Greenbiz

5x goed nieuws over onze planeet

5x goed nieuws over onze planeet

Mijn duurzame bucket list

Mijn duurzame bucket list