Greenwashing, klimaat, milieu? Dit is jouw ultieme gids voor ecologische termen.

Greenwashing, klimaat, milieu? Dit is jouw ultieme gids voor ecologische termen.

Klimaat, milieu, duurzaamheid, biologisch, … Als je leest over duurzaamheid, worden er veel woorden in het rond geslingerd. Maar wat betekenen ze allemaal precies? Geen nood, hier zijn de belangrijkste termen die je moet kennen.

ecologischwoordenboek.png

Klimaat vs milieu

Deze termen worden vaak door elkaar heen gebruikt. In de realiteit staan ze ook niet volledig los van elkaar maar zijn ze voor een groot deel verbonden. Het milieu is onze leefomgeving. Het zijn de lucht, grond en het water rondom ons. Het klimaat is de gemiddelde weerstoestand in een bepaalde streek over de afgelopen 30 jaar. Ok, nog een beetje vaag maar met een voorbeeld wordt het snel duidelijk. Plastic in de oceanen is slecht voor het milieu want het heeft invloed op de zeedieren en de properheid van het water. Met een auto rijden die werkt op fossiele brandstoffen is slecht voor het klimaat want zo komen er broeikasgassen vrij. Die zijn niet schadelijk voor de mens maar zorgen wel voor klimaatopwarming. Een auto die diesel verbruikt, is dan weer slecht voor het milieu. Het verbranden van diesel brengt namelijk stikstofoxides vrij die slecht zijn voor de gezondheid van mensen. Natuurlijk gaan beide in de praktijk vaak hand in hand.

Greenwashing

Het klinkt erg positief maar dat is het eigenlijk niet. Doordat duurzaamheid de laatste jaren steeds populairder is, willen veel bedrijven inpikken op deze trend. Maar dat gebeurt niet altijd correct. Greenwashing is wanneer bedrijven of organisaties zich groener of maatschappelijk verantwoorder voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Een T-shirt met ‘girl boss’ erop kan progressief en empowering lijken tot je ontdekt dat die gemaakt is door een onderbetaalde vrouw in een sweatshop in India. Een veganistische handtas waarvoor geen dieren gestorven zijn, is top tot je beseft dat ze een hoop synthetische stoffen bevat. Wanneer je duurzaam winkelt, mag je je dus niet te makkelijk laten verleiden door marketingtermen die inspelen op groene trends.

Duurzaam

Duurzaam betekent letterlijk “iets wat lang blijft bestaan”. Wanneer we spreken over ecologisch leven, betekent duurzaamheid dat we zorg dragen voor de wereld zodat deze nog lang mooi mag blijven. Veel energiebronnen zullen niet altijd bestaan en ook de dieren en andere mensen op onze planeet zijn niet oneindig. Duurzaam leven gaat over zorg dragen voor de planeet en alle levende wezens en planten erop.

Biologisch

De term “biologisch” is wettelijk beschermd. Er zijn dus bepaalde normen waaraan merken en producten moeten voldoen om biologisch genoemd te mogen worden. De normen regelen zaken zoals landbouw, verwerking, transport en verkoop. Een van de bekendste regels is dat er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden. Producten die hieraan voldoen, kun je herkennen aan het EU Biolabel.

Fair trade

Als een product de stempel “fair trade” krijgt, betekent dat dat het gemaakt en verhandeld is op een eerlijke manier. Een synoniem hiervoor is "eerlijke handel”. In de praktijk wil dit zeggen dat de personen die het product gemaakt hebben, een eerlijk loon wordt betaald voor hun werk. De term wordt vooral gebruikt voor producten die uit ontwikkelingslanden geëxporteerd worden naar rijkere, Westerse landen.

Vegetariër, veganist, pescotariër, flexitariër, …

Steeds meer mensen kennen het verschil. Toch nog een beetje verward? Dit zijn de korte definities. Een vegetariër eet geen vlees of vis, maar wel dierlijke producten waarvoor (in principe) geen dieren moeten sterven zoals eieren of honing. Een veganist eet geen enkel product dat afkomstig is van een dier, dus bijvoorbeeld ook geen zuivelproducten. Een pescotariër eet geen vlees maar wel vis. Flexitariërs eten af en toe geen vlees of vis.

Dierenproefvrij vs veganistisch

Een dierenproefvrij product is niet getest op dieren. Simpel, toch? Maar als iets dierenproefvrij is, is het niet per se veganistisch. Veel schoonheidsproducten bevatten bijvoorbeeld bijenwas of glycerine uit dierlijke vetten. Zoals je hoort, zijn er dus ook nog verschillende levels van diervriendelijkheid binnen de dierenproefvrije producten.

Zo, je kunt volop meepraten met de andere eco warriors! Door goed te weten waarover anderen het hebben, kun je zelf ook beter jouw mening en gedachten delen. Knowledge really is power!

Welke eco-termen vind / vond jij ingewikkeld? Laat het me weten in de comments.
Mijn duurzame bucket list

Mijn duurzame bucket list

6 mythes over vegetarisch eten

6 mythes over vegetarisch eten