6 mythes over vegetarisch eten

6 mythes over vegetarisch eten

Steeds meer mensen eten (af en toe) vegetarisch. Dat kan ik alleen maar toejuichen. Hoe minder vlees en vis we eten, hoe beter dat is voor de planeet en de dieren erop. Maar het is meer dan gewoon het vlees uit je maaltijd weglaten. Bovendien zijn er ook nog altijd misverstanden over vegetarisme. Dit is wat je moet weten over vegetarisch eten.

“Vegetarisch eten is gezond.”

Het klopt dat (vooral rood) vlees niet zo goed is voor je gezondheid. Maar dat betekent niet dat vegetarisch eten sowieso wel gezond is. Een boterham met choco of een stevige schotel frieten met een veggieburger zijn dan wel vegetarisch, ze zijn niet gezond. Alles met mate is hiervoor een goed motto. In mijn vriendenkring merk ik wel dat vegetariërs vaak meer nadenken over wat ze precies eten. Dat resulteert natuurlijk in gezondere maaltijden. Maar vegetarisch staat dus niet sowieso gelijk aan gezond.

“Je hebt vlees en vis nodig om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen.”

Ik kan het niet genoeg zeggen: vegetarisch eten is meer dan ‘geen vlees of vis eten’. Je moet erop letten dat je de voedingsstoffen die je normaal uit vlees of vis haalt, vervangt door een vegetarisch alternatief. Hou vooral rekening met eiwitten, ijzer en vitamine B12.

Het goede nieuws is dat er makkelijk vegetarische alternatieven zijn die je voorzien van deze voedingsstoffen. Ben je vegetariër? Dan kunnen eieren, melkproducten je helpen. Ook granen, noten, peulvruchten, donkergroene bladgroenten en zaden zijn goed voor je én ze zijn geschikt voor veganisten.

Er is in elk geval geen reden om te denken dat vegetariërs sowieso onvoldoende voedingsstoffen opnemen. Eet je wel vlees? Let dan ook zeker goed op hoe divers je maaltijden zijn. Het kan namelijk dat je door te sterk op dat stuk vlees te focussen, te weinig belang hecht aan groenten. Bovendien kun je ook te veel eiwitten en hormonen binnenkrijgen, wat een negatief effect heeft op je gezondheid.

“Vegetarisch koken is duur.”

Geen idee waar dit idee vandaan komt. Ik hoor het af en toe dus nam ik een kijkje in enkele supermarkten om te zien of het klopte. Wat blijkt? Er is niks van aan. Per kilogram kost vlees ongeveer even veel als een vegetarisch alternatief. Vis blijkt wel duurder te zijn. Bovendien hangt het sterk af van wat je precies koopt en of je in de supermarkt of bij een slager winkelt.

“Geen / minder vlees eten heeft niks te maken met het klimaat.”

De vleesindustrie heeft een enorme invloed op het klimaat. Minder of geen vlees en vis eten is een van de beste dingen die je kunt doen om mee te werken aan een groenere wereld. Waarom?

  • Als iedereen zou stoppen met vlees eten, zou er 75% minder landbouwgrond nodig zijn om iedereen te voeden. Die landbouwgrond kan gebruikt worden om opnieuw wilde natuur te laten groeien. Dat zorgt niet alleen voor meer zuurstof maar ook voor meer ruimte voor wilde dieren.

  • De productie van vlees is verantwoordelijk voor 60% van de broeikasgasemissies. Waarom dat een slechte zaak is, hoef ik je niet te vertellen. Ter vergelijking: voor elke 100g vlees komen er 105kg broeikasgassen vrij. Voor hetzelfde gewicht aan tofu is dat maar 3,5g.

  • Overbevissing zorgt ervoor dat vele dieren met uitsterven bedreigd zijn. Versleten visnetten worden in de oceanen gedumpt waar ze schade blijven toebrengen.

“De mens is gemaakt om vlees te eten.”

Dit argument hoor ik jammer genoeg nog steeds. Het exacte antwoord is moeilijk te bepalen. De meeste bronnen geven aan dat we de tanden van een omnivoor hebben. Ze kunnen dus dienen om vlees én planten te eten. Ons verteringssysteem is echter beter afgestemd op een plantendieet.

Bovendien doet het er naar mijn mening helemaal niet toe wat onze voorouders in de oertijd aten. Ooit had de mens vlees nodig bovenop plantaardige voeding om te overleven. Dat is niet langer het geval. Bij andere keuzes gaan we ook niet bedenken wat oermensen duizenden jaren geleden deden. Waarom dan wel als het gaat over vegetarisch eten?

“Vegetarische maaltijden zijn saai.”

Dit is iets dat je vooral hoort bij mensen die niet veel ervaring hebben met vegetarisch eten. Ergens een keer een vegetarische burger eten die tegenvalt, wordt dan een veralgemening naar alle vegetarische maaltijden. Het gaat om proberen, experimenteren en nieuwe smaken ontdekken. Er zijn duizenden lekkere, vegetarische recepten. Er zal af en toe wel iets tussen zitten dat een beetje ‘meh’ is, maar dat is net zo bij vlees- en visgerechten. Je moet het natuurlijk wel een kans geven, met deze pasta primavera bijvoorbeeld!

Het komt erop neer: wil je (vaker) vegetarisch eten? Informeer je goed en probeer nieuwe dingen.

———

Welke mythes over vegetarisch eten hoor of lees jij het vaakst? Laat het me weten in de comments!

Greenwashing, klimaat, milieu? Dit is jouw ultieme gids voor ecologische termen.

Greenwashing, klimaat, milieu? Dit is jouw ultieme gids voor ecologische termen.

Dit is wat je moet weten over reizen met de trein

Dit is wat je moet weten over reizen met de trein