Deze 6 apps en websites helpen je om duurzamer te leven

Deze 6 apps en websites helpen je om duurzamer te leven

Bij duurzaam leven komt heel wat kijken. Maar er bestaan veel websites en applicaties die het je al een stuk gemakkelijker maken. Deze geven je informatie die handig is om duurzame keuzes te maken. Hieronder ontdek je mijn favorieten!

Kleding & make-up

Good On You

Good On You beoordeelt hoe duurzaam kledingmerken. Dit gebeurt aan de hand van 3 elementen: people, planet & animals. De organisatie houdt dus zowel rekening met de materialen als het productieproces. Na de test, krijgt elk merk een score van “we avoid” tot “great”.

website - android app - ios app

Rank A Brand

Net zoals Good On You, geeft ook Rank A Brand scores op basis van duurzaamheidstesten. Het verschil is dat deze website niet enkel kledingmerken onder de loep neemt maar ook merken in telecom, dranken, voedsel, elektronica enzovoort. Bij de testen wordt rekening gehouden met productieproces, ecologie en transparantie. Daarna krijgen ze een score van A tot E.

website

Cruelty-free Kitty

Cruelty-free Kitty is al een hele tijd mijn vaste informatiebron wanneer het gaat over dierenproefvrije schoonheid. Er zijn handige lijsten van welke merken wel en niet dierenproefvrij zijn en je kunt er ook terecht voor tips en informatie over dierenproefvrij kopen. Veel merken geven geen of misleidende informatie over dit onderwerp dus een betrouwbare gids zoals deze is superhandig.

website

United Wardrobe

United Wardrobe is een online platform waar je tweedehands kleding kunt kopen en verkopen. Waarom steeds nieuwe dingen kopen als er al zo veel leuke kledingstukken bestaan. Waar jij op uitgekeken bent, is een nieuw koopje voor iemand anders. Voordeel: het is goedkoper dan kleding nieuw in een ‘gewone’ winkel te kopen. Nadeel: je kunt het item dat je kocht niet terugsturen als het niet past (tenzij de verkoper foute informatie gaf). Neem een kijkje en je zult zien dat er een hoop pareltjes staan in deze enorme online winkel.

website - android app - ios app

Eropuit

Happy Cow

Zin om vegetarisch of veganistisch te gaan eten? Dan is Happy Cow iets voor jou. Deze website en app heeft namelijk een enorm overzicht van restaurantjes en winkels die plantaardige gerechten aanbieden. Je kunt over zowat heel de wereld op zoek naar lekkere adresjes. Je kunt ook zelf een plek toevoegen als die nog niet in de app staat.

website - android app - ios app

Inkopen

Questionmark

Met deze app ontdek je in de winkel welke impact producten op onze planeet hebben. Door de barcode te scannen, kom je te weten hoe goed het product scoort op vlak van dierenwelzijn, milieu en volksgezondheid. Extra bonus: Questionmark laat je ook weten hoe gezond de voeding die je koopt precies is. Geen fan van wat je te weten komt? Questionmark raadt je enkele alternatieven aan.

android app - ios app

———

Natuurlijk zijn er nog veel meer apps en websites die je kunnen helpen om duurzamer te leven. Ecosia is bijvoorbeeld zeer bekend. Zelf gebruik ik dit niet (meer) omdat de lokale zoekresultaten toch minder goed zijn dan die van Google. Maar ik ken veel mensen die wel fan zijn. Kortom: testen en zelf ontdekken dus.

Welke duurzame apps en websites zou jij aanraden? Vertel het me in de comments of op sociale media @spoonsandbrushes.

6 cadeau's die je papa én de planeet gelukkig maken

6 cadeau's die je papa én de planeet gelukkig maken

Duurzaam leven: met vallen en opstaan

Duurzaam leven: met vallen en opstaan