Hoe en waarom we insecten moeten redden

Hoe en waarom we insecten moeten redden

De meeste mensen (mezelf inclusief) huiveren wanneer ze denken aan insecten. Maar insecten zijn een heel belangrijk deel van ons ecosysteem. Zonder die kleine kruipertjes en vliegertjes zou de wereld er helemaal anders uitzien. Jammer genoeg zijn er steeds minder insecten. 40% van alle insectensoorten gaan achteruit en kunnen uitsterven in de komende decennia. Dit komt vooral door het gebruik van insecticiden en veranderingen in de habitat en het klimaat. Maar het is niet te laat, jij kunt helpen!

Waarom zijn insecten zo belangrijk?

  • Insecten dienen als voedsel voor vele andere dieren. Vooral vogels maar ook zoogdieren en reptielen hangen af van deze voedingsbron om te overleven.

  • Insecten zijn belangrijke bestuivers van gewassen. Het gaat dan niet enkel over bloemen maar ook over voedsel dat wij eten.

  • Insecten kuisen op. Resten van dode planten en dieren worden netjes opgeruimd door bijvoorbeeld mestkevers.

  • Insecten zorgen voor een mooiere wereld. Een wereld zonder fladderende vlinders, kleurrijke kevers en zoemende bijen zou er nu eenmaal minder prachtig uitzien.

Hoe kunnen wij insecten helpen?

  • Denk na bij wat je eet. Door meer organisch en vegetarisch te eten help je al een heel stuk. Op die manier vermijd je dat grote hoeveelheden grond dienen voor veeteelt. Op die stukken staat namelijk enkel gras en geen andere planten waar de insecten voeding uit kunnen halen. Organische groenten en fruit groeien zonder pesticiden en insecticiden. Dat betekent minder vergif voor de insecten.

  • Gebruik ook zelf geen pesticiden of insecticiden in je moestuin. Het vraagt wat meer zorg en tijd op deze manier maar dat is het zeker waard. Zo weet je ook dat je oogst volledig gifvrij is.

  • Maak je terras of tuin tot een groen oase. Op een betegeld terras kunnen geen insecten leven. Zorg dus voor veel planten. Daar voelen insecten zich het meest thuis. Vooral wilde nectarplanten zoals koninginnenkruid, marjolein en kattenstaart zijn goed. En het ziet er ook nog eens mooi uit. Ook water helpt insecten om te overleven. Kies dus voor een kleine vijver of een houten bak met water.

  • Koop kleding, handdoeken en andere stoffen producten gemaakt van organisch katoen. Voor ‘gewone’ katoen worden vaak enorme hoeveelheden pesticiden gebruikt. En waarom dat niet top is, weet je al!

  • Heb je een boom in de tuin? Hang dan een nestkastje voor insecten. Zo kunnen zij in de winter schuilen voor de kou.

  • Ga op zoek naar een organisatie die insecten helpt en die je nog meer informatie kunt bieden.

———

Help jij mee de insecten te redden? Hoe zorg jij voor onze kleine vriendjes? Laat het me weten in de comments of op sociale media met #spoonsandbrushes.

Coverfoto van Mamun Srizon via Unsplash.

Bron: National Geographic, Endangered Species International, Natuurpunt

Pasta primavera met tofu

Pasta primavera met tofu

2x lekker met rabarber: muffins en limonade

2x lekker met rabarber: muffins en limonade