5 makkelijke manieren om duurzamer te leven

5 makkelijke manieren om duurzamer te leven

Wil jij duurzamer leven maar heb je geen idee waar te beginnen? Het kan aanvoelen als een hele uitdaging. Maar elke dag maak je kleine keuzes die de wereld rondom ons beïnvloeden. En net door eerst die dingen aan te pakken, zet je al een grote stap naar een duurzamer leven. Tips als “zet de kraan uit wanneer je je tanden poetst” en “recycleer je afval” laat ik hier achterwege. Dat doen we allemaal al, toch?

Kies voor herbruikbaar

Dit is echt een heel makkelijke aanpassing. En het is op termijn ook nog eens goed voor je portemonnee. Weg met wegwerpplastic!

  • Stop je groenten en fruit in netjes die je kunt hergebruiken.

  • Breng je eigen winkeltassen en -bakken mee wanneer je inkopen doet.

  • Gebruik een herbruikbare drinkfles of thermos die je simpelweg bijvult aan de kraan of het koffiezetapparaat.

  • Drink je smoothies en sapjes met een metalen rietje of eentje gemaakt van bamboe.

Eet lokaal en seizoensgebonden

Hou zo veel mogelijk rekening met welke groenten en fruit er in seizoen zijn waar jij woont. Aardbeien in december? Daar klopt iets niet en het is ook minder lekker. Groenten en fruit eten die in seizoen zijn, is lekkerder, beter voor het milieu én goedkoper. Bovendien steun je op deze manier de lokale economie.

Om dit makkelijker te maken, raad ik je aan de kalenders van Velt op te hangen in je keuken. Die geven een mooi overzicht van welke groenten en fruit je het beste eet per maand. Superhandig!

Spring de fiets op

Deze tip ken je sowieso al. Maar een reminder kan nooit kwaad! Neem de fiets zo vaak mogelijk. Zelf fiets ik naar het werk maar ook uitstapjes en winkelen kunnen meestal gewoon met de fiets. Ik heb gemerkt dat dit echt even wennen is in het begin. Je moet jezelf aanmoedigen om niet voor elke korte afstand in de auto te springen. Na een tijdje wordt het een automatisme en is het vanzelfsprekend dat je bijna overal met de fiets naartoe gaat. Dat is goedkoper, gezonder en maakt een groot verschil voor het milieu. Het is vaak ook sneller aangezien je geen parkeerplaats moet zoeken en je in steden kunt fietsen door straten waar auto’s niet door mogen.

Kook (af en toe) vegetarisch of veganistisch

Veeteelt is een grote bron broeikasgassen en vergt enorme hoeveelheden water en landbouwgrond. Het is dus goed om (af en toe) vegetarisch of veganistisch te eten. Er zijn zo veel lekkere en voedzame recepten te vinden dat het echt makkelijk is om die entrecôte eens te ruilen voor quorn, tofu of een andere vleesvervanger. Het is dus wel belangrijk dat je die portie vlees ook echt vervangt door een andere voedzame bron van eiwitten.

Hou mijn blog zeker in de gaten voor lekkere, vegetarische recepten!

Winkel ethisch

Duurzaam leven is niet enkel lief zijn voor het milieu. Het betekent ook zorg dragen voor mensen en dieren. Sta daarom even stil bij de kleding en schoonheidsproducten die je koopt.

Er zijn nog steeds heel veel merken die producten op dieren testen. Maar er zijn ook voldoende ethische, dierenproefvrije alternatieven. Meer weten? Check deze blogpost over mijn favoriete dierenproefvrije schoonheidsproducten.

Een kleedje dat €10 euro kost? Als je stilstaat bij hoeveel het materiaal kost en hoeveel tijd er nodig is om dat kleedje te maken en transporteren, weet je dat dit niet klopt. Door te kiezen voor ethische kledingmerken of tweedehandskleding steun je een nieuwe economie die alle mensen gelijkwaardig behandelt.

———

Heb jij nog tips of vragen over duurzaam leven? Laat het me weten in de comments of op sociale media met @spoonsandbrushes.

2x lekker met rabarber: muffins en limonade

2x lekker met rabarber: muffins en limonade

3 tips voor groen in huis

3 tips voor groen in huis