3 tips voor groen in huis

3 tips voor groen in huis

Wanneer mensen bij mij op bezoek komen, krijg ik veel complimenten over de vele, mooie planten die we hebben. Zelf ben ik er ook best trots op. Na dat compliment hoor ik vaak “ik kan dat niet” of “ik heb daar geen tijd voor”. Jammer, want daar geloof ik helemaal niks van! Iedereen kan zijn / haar interieur opfleuren met planten. Ik geef je dus mijn tips om dat goed aan te pakken.

Kies planten die bij jou passen

Ben jij een groene duizendpoot of eerder een zelfverklaarde plantendoder? Goed nieuws, planten kunnen sowieso jouw woning opfleuren. Alleen moet je de juiste planten kiezen; Planten die passen bij jouw gewoonten en thuis.

De meeste vetplanten en cactussen zijn heel makkelijk om zorg voor te dragen. Aloëplanten hebben veel zonlicht nodig maar je moet ze in de warme zomermaanden maar 1x per week water geven. In alle andere maanden is dat zelfs maar 1x per maand nodig. Perfect dus als je wel eens vergeetachtig kunt zijn. Meer fan van een plant met grote, speciale bladeren? Dan kun je kiezen voor een Philodendron Monstera Deliciosa (gatenplant). Deze is niet alleen heel mooi maar ook luchtzuiverend en heeft weinig verzorging nodig in halve schaduw.

Ben je klaar voor een plant die wat meer zorg vraagt? Varens geven je interieur een leuke urban jungle look en zorgen voor goede luchtzuivering -en vochtigheid. De Nephrolepisvaren zet je best in een vochtige ruimte zoals de badkamer of keuken. Deze plant geef je best geen water met de gieter. Je besproeit ze enkele keren per week met water en geeft ze 1x per week voeding.

Maak ze deel van je interieur

Planten kunnen echt bijdragen aan de look van je interieur. Gebruik ze dus bewust om bepaalde ruimten aan te kleden.

Als je houdt van een minimalistische stijl, kan een Ficus Elastica (rubberplant) of Sanseveria Trifasciata (vrouwentongen) je woning een groene toets geven. Zet ze in een strakke, witte of grijze pot en het plaatje is compleet. Ook luchtplanten, die geen aarde nodig hebben om te groeien, passen mooi in een simpel interieur.

Wil je gaan voor een ware urban jungle, dan zijn hangplanten en klimplanten zoals Hedera (klimop) of Senecio (erwtenplant) leuke opties. Als je ze ophangt in een (zelfgemaakte) macramehanger krijg je een echte bohemian vibe. Zelf heb ik een grote Kentiapalm die een echte blikvanger is in de woonkamer. Ook de bananenplant is tegenwoordig heel populair.

Zorg voor variatie

Ik hou ervan om verschillende planten en bloempotten te combineren. Dit zorgt voor speelse variatie en gezelligheid.

Dit kun je doen door planten van verschillende hoogte, volume en bladkleur samen te plaatsen. Een lichtgroene varen met veel bladeren past bijvoorbeeld mooi naast een donkergroene cactus. Een grote bananenplant breng je in balans met een Aloë Veraplant ernaast.

Ook bij de potten kun je spelen met verschillende vormen, patronen en materialen. Om een mooi geheel te bekomen, kies je voor een kleurenschema met maximaal 3 kleuren: bijvoorbeeld grijs, rood en geel. Met deze tinten kun je dan verder aan de slag.

Durf ook jouw persoonlijke toets te geven aan je kamerplanten. Kleine beeldjes en popjes van dieren in je bloempotten kunnen bijvoorbeeld heel leuk staan.

———

Zo, heb jij na het lezen van deze blogpost zin om naar de tuinwinkel te rijden? Goed! Ik moedig je aan om te experimenteren met planten in jouw interieur. Aarzel niet om jouw tips of foto’s te delen met mij via sociale media met @spoonsandbrushes. Nog tips nodig? Ik help je graag in de comments hieronder.

5 makkelijke manieren om duurzamer te leven

5 makkelijke manieren om duurzamer te leven

Mijn favoriete dierenproefvrije producten

Mijn favoriete dierenproefvrije producten