Dit is wat je moet weten over reizen met de trein

Dit is wat je moet weten over reizen met de trein

Is het een vliegtuig? Is het een vogel? Nee, het is de trein! Ik ging samen met mijn vriend voor het eerst in het buitenland op reis met de trein. Dat was een hele belevenis en ik zou het zonder twijfelen zo opnieuw doen. Ik kreeg van vrienden al veel vragen over hoe dat nu precies werkt. Dus: dit is wat je moet weten over reizen met de trein.

Let’s go! Maar naar waar?

Toen mijn vriend en ik een tijdje geleden besloten dat we in juni op reis wilden, besloten we niet te kiezen voor een vliegtuigreis. Zo kunnen we onze ecologische voetafdruk beperken. We dachten even na over een busreis om daarna te kanoën maar door het lange twijfelen bleek dat niet meer mogelijk. Het werd dus de trein. Maar hoe? En naar waar? Omdat het voor ons beiden de eerste keer was dat we met de trein naar het buitenland zouden reizen, was het even zoeken.

We zijn alle twee fan van een mix tussen stad en natuur. Een treinreis naar een stad bleek als snel helemaal niet zo moeilijk te zijn. Met een hogesnelheidstrein zit je binnen enkele uren in een stad aan de andere kant van Europa. Die natuur was minder simpel. Veel natuurgebieden zijn (jammer genoeg) niet zo makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Maar ‘niet zo makkelijk’ is niet hetzelfde als onmogelijk! Nog wat opzoekwerk later vonden we een camping in een natuurgebied waar we naartoe konden met een combinatie van trein en bus. Op de heenweg kozen we voor een taxi maar omdat die nogal aan de dure kant uitviel, keerden we terug met de bus. Dat hadden we eigenlijk onmiddellijk moeten doen want het was even snel en een pak goedkoper. Ter plaatse deden we alles te voet, met de bus of met de fiets. Zo zag onze reis er dus uit:

  • Treinreis naar Marseille vanuit het station van Gent via Brussel. We verbleven hier enkele dagen.

  • Treinreis naar Arles vanuit Marseille en van daar door naar Fontvieille waar we enkele dagen verbleven in een hut/tent.

  • Treinreis vanuit Arles naar Montpellier. Hier spendeerden we onze laatste reisdagen voor we terug huiswaarts gingen met de trein.

Quanto costa?

Alles samen betaalden we voor ons vervoer zo’n €315 per persoon. Dat is van deur tot deur. Ok, niet panikeren! Dit klinkt als een pak in vergelijking met een vliegtuigticket dat je tegenwoordig soms voor maar €14 kunt kopen. Je moet onthouden dat de auto / taxi die je gebruikt om naar het vliegveld te gaan ook geld kost. Ter plaatse huren veel mensen ook nog eens een auto of nemen ze een taxi naar hun verblijf. Zeker omdat een vliegveld meestal ver buiten het stadscentrum ligt. Bovendien hebben we 3 bestemmingen bezocht. Ook dat drijft de kost natuurlijk een beetje op. Al bij al vind ik het helemaal geen onredelijke prijs om te betalen als je alle voordelen kent.

Waarom met de trein op reis?

  • Het is gewoon veel ecologischer. Het aantal gram uitstoot per passagier is 10 tot 15 keer lager met de trein in vergelijking met het vliegtuig.

  • Van zodra je op de trein zit, kun je rustig je ding doen tot je aankomt op de bestemming. Er zijn geen ellenlange wachtrijen voor de check-in. Gezellig een boek lezen en af en toe rondwandelen, het kan allemaal.

  • Op de trein heb je altijd iets om naar te kijken uit het raam. Akkoord, bij het opstijgen en landen is het superleuk om uit het vliegtuigraampje te kijken. Maar de rest van de tijd valt er bitter weinig te zien. Uit een treinraam zie je altijd wel wat.

  • Je komt bijna altijd aan in het centrum van een stad. In enkele minuten tijd ben je te voet bij je verblijf. Wachten op een dure taxi is dus meestal ook niet nodig.

  • Heb je graag voor elke gelegenheid een andere outfit? Geen probleem. Wanneer je met de trein reist, bepaal je zelf hoe groot en hoe zwaar je bagage is.

  • Je kunt je eigen eten en drinken meenemen op de trein. Bye bye flesje water van €6!

Kortom, ik zou het echt iedereen aanraden. Ik kijk al uit naar mijn volgende treinreis omdat het echt een positieve ervaring was. Begrijp me niet verkeerd, ik ga je niet aan de schandpaal nagelen voor die vliegtuigreis deze zomer. Ik heb er zelf nog eentje voor de boeg met mijn ouders binnen enkele weken. Het vervoer lag al vast voordat ik had besloten om mee te gaan en ik ga mezelf het plezier niet ontnemen. Alles wat ik zeg is: probeer het eens! Denk niet te snel dat het lastig en duur is. Herhaal na mij: treinreizen is leuk!

Ben jij al met de trein op reis geweest? Deel dan jouw tips! Of heb je het nog niet geprobeerd? Laat me dan weten naar waar jij graag op reis wilt met de trein! Allemaal in de comments hieronder.

6 mythes over vegetarisch eten

6 mythes over vegetarisch eten

Vegan kaastaart met aardbeien

Vegan kaastaart met aardbeien