2x lekker met rabarber: muffins en limonade

2x lekker met rabarber: muffins en limonade

Rabarber is een van de eerste groenten die je in de lente kunt oogsten. Ik herinner me nog dat ik vroeger mocht proeven van de verse rabarberstengels uit de moestuin van mijn papa. Zoet en zuur tegelijk, lekker! Doordat ik toen altijd kon genieten van verse rabarber, ben ik er ook nu nog grote fan van. En hoera, het is al half april! Dat betekent dat de eerste heerlijke rabarber in de winkels ligt. Hoog tijd dus om ermee aan de slag te gaan.

Niks leukers dan in de zon genieten van een glas zelfgemaakte limonade en muffins. Beide recepten zijn ook ideaal om voor te schotelen wanneer je bezoek hebt. Complimentjes en blije gezichten gegarandeerd!

Rabarbermuffins

Kooktijd

35min min

Ingrediënten

Voor 10-12 muffins:

  • 300gr (glutenvrij) meel zoals boekweitmeel

  • 2 eieren

  • 125gr margarine

  • 1tl baksoda

  • 60gr zoetstof zoals stevia

  • 300ml (lactosevrije) melk zoals bruine rijstdrink

  • 50gr amandelen

  • 1,5 grote rabarberstengels

Recept

  1. Snij de rabarber in kleine blokjes. Meng er 10gr zoetstof door en laat even rusten.

  2. Verwarm de oven voor op 200°C.

  3. Meng in een grote kom de bloem, 50gr zoetstof, gesmolten margarine, eieren, baksoda en melk.

  4. Hak de amandelen in kleine stukjes en meng ze door het beslag.

  5. Meng nu ook de blokjes rabarber door het beslag.

  6. Wrijf je bakvormpjes in met een beetje margarine.

  7. Giet het beslag gelijkmatig in de bakvormpjes en plaats ze in de oven voor 15-20min.

  8. Klaar!

Rabarberlimonade

Kooktijd

20 min

Ingrediënten

Voor 1,5l limonade:

  • 2 rabarberstengels

  • 100gr zoetstof

  • 3 citroenen

  • 1,5l spuitwater

Recept

  1. Snij de rabarber in kleine blokjes.

  2. Pers de citroenen.

  3. Stoof de rabarber samen met het citroensap en de zoetstof tot die zacht is (zo’n 20min). Hou het deksel op de kookpot en roer af en toe.

  4. Laat het mengsel volledig afkoelen.

  5. Mix het mengsel in een blender tot het mooi egaal is.

  6. Voeg 1,5l spuitwater toe. Laat het schuim even wegtrekken voor je serveert.

Tip: je kunt een deel van het mengsel ook invriezen en bewaren voor later.

———

Ga jij ook aan de slag met rabarber? Laat het me weten in de comments of op sociale media met #spoonsandbrushes.

Hoe en waarom we insecten moeten redden

Hoe en waarom we insecten moeten redden

5 makkelijke manieren om duurzamer te leven

5 makkelijke manieren om duurzamer te leven