Dierenproefvrije schoonheid: the good and the bad

Een tijdje geleden beloofde ik aan jullie, mezelf en alle dieren ter wereld geen schoonheidsproducten meer te kopen van merken die op dieren testen. Nu, vijf maanden later, kan ik met trots zeggen dat ik nog altijd achter mijn beslissing sta. Op enkele maanden tijd leerde ik veel bij.

Opmerking vooraf: ik werk niet samen met merken of wordt niet betaald door merken. Alles wat ik hier vertel is 100% mijn eigen onbeïnvloede mening.

“Hé, dit merk is eigenlijk best goed.”

Doorheen mijn zoektocht naar dierenproefvrije alternatieven, herontdekte ik enkele merken die ik vroeger gebruikte. Zo was ik aangenaam verrast door de shampoos en conditioners van Yves Rocher. Mijn haar heeft na veel kleuren en ontkleuren goede verzorging nodig. Ik was dus heel blij dat ik snel een waardige vervanger vond. Ook probeerde ik merken en producten uit die ik voordien niet kende. Ik was daarbij meestal aangenaam verrast.

“Hier vind ik dus echt niks.”

Ik wil niet negatief zijn maar ben toch een beetje teleurgesteld over hoe klein het dierenproefvrije aanbod is. Er zijn wel voldoende zo’n merken maar die zijn (in België) vaak niet te koop in de winkel. De overgrote meerderheid van make-up die je in bijvoorbeeld Kruidvat kunt kopen, is nu eenmaal niet 100% dierenproefvrij. Online dingen bestellen en naar kleinere winkels van bepaalde merken gaan is dus noodzakelijk. Het voordeel is dat je zo meer geniet van de expertise van het personeel in die winkels, het nadeel is dat je niet snel even in de supermarkt iets kunt oppikken.

“Oh nee, mijn favoriete make-up is nu off limits.”

Al wie van make-up houdt, weet dat een goede foundation vinden verdorie niet simpel is. Wanneer ik enkele jaren geleden dus mijn holy grail vond, de Healthy Mix foundation van Bourjois, besloot ik nooit nog te veranderen. Tot mijn belofte van enkele maanden geleden dus. Hoopvol ging ik op zoek naar een andere foundation van een merk dat volledig dierenproefvrij is. Eerst probeerde ik Studio Skin van Smashbox maar niet tevreden over de kleur, textuur en prijs-kwaliteitsverhouding stapte ik over op Stay Matte van NYX. Deze blijkt toch iets te licht te zijn (dit heb ik echt nog nooit meegemaakt), is de textuur heel dik en blijft het niet zo goed zitten. De zoektocht naar een goede foundation is dus nog altijd bezig. Als jullie tips hebben, laat het me alsjeblieft weten!

“Ik voel me hier goed bij.”

Dit is eigenlijk het belangrijkste. Ik voel me goed bij de keuze die ik heb gemaakt en eigenlijk nog elke dag maak. Dierenproefvrije schoonheidsproducten kopen, maakt het me zeker niet simpel, maar het is het waard. Weten dat wanneer ik ‘s morgens mijn mascara aanbreng daar geen dier voor heeft moeten lijden, is echt een goed gevoel. Ik ben trots op de bijdrage die ik lever aan een dierenproefvrije wereld en moedig anderen graag aan hetzelfde te doen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat grote merken overstappen naar andere manieren van testen waarbij geen dieren hoeven te lijden.

Doe jij ook mee?

1 Comment
  1. Ik heb goede ervaringen met de foundation Teint Jeunesse van Yves Rocher. Twee pompjes op de hand en aanbrengen met de kwast. Smeert goed uit en dekt voldoende.

Leave a Reply

%d bloggers like this: