DIY: maak je eigen mini-moestuinbak

Geen plaats voor een grote moestuin maar wil je toch zelf kruiden en groenten groeien? Dan is een mini-moestuinbak precies wat jij nodig hebt! Pak het ecologisch aan door oude, houten kisten en kratten te recycleren voor je eigen kleine moestuin. Op deze manier kun je ook jouw persoonlijke touch toevoegen en je portemonnee zal tevreden zijn.

Je kunt deze moestuinbak gebruiken voor kruiden of groenten die geen te diepe wortels hebben. Ik plantte tomaten, kerstomaatjes, courgettes, tijm, dille en rucola in de twee bakken die ik maakte.

Je kunt deze DIY natuurlijk ook gebruiken voor bloemen. Een kist met daarin kleurrijke bloemen kan je terras of tuin helemaal opfleuren.

 

moestuinbak

moestuinbak

Dit heb je nodig

  • een houten kist / bak / krat
  • houtsealer of  waterbestendige houtverf
  • een boor
  • verfborstels
  • potgrond
  • plantjes of zaadjes
  • kleine wieltjes / pootjes en bijhorende vijzen

Aan de slag

Voordat je je nieuwe plantjes in de mini-moestuin plant, moet je de kist eerst moestuin-klaar maken. De kist moet namelijk bestendig zijn tegen vocht, zeker als je van plan bent de kist buiten te zetten. Zo zal het hout niet of minder snel rotten.

Boor onderaan in de kist enkele kleine gaten (+- 0,5 cm). Ik maakte 6 gaten verspreid over de bodem van de wijnkist. Deze gaten zorgen ervoor dat de aarde in de bak niet te vochtig wordt. Goede afwatering is belangrijk voor gezonde plantjes.

Kuis de houten kist goed zodat er (bijna) geen stof of ander vuil meer aanhangt. Zo heb je een propere basis voor de sealer of verf. Als je de originele look van de kist wilt behouden, kies je best voor een kleurloze houtsealer. Als je de kist in een nieuw jasje wilt steken, kun je kiezen voor waterbestendige houtverf. Verf de bak volledig en breng zo veel lagen aan als er op de gebruiksaanwijzing van jouw verf/sealer staat.

 

moestuinbak

Om te zorgen dat het water door de gaatjes kan weglopen, mag de bak niet gewoon op de grond staan. Bevestig daarom wieltjes of kleine pootjes onder elke hoek. Wieltjes zijn handig als je de bak makkelijk wilt verplaatsen.

Van zodra de verf helemaal droog is, kun je de kist vullen met aarde en er je plantjes of zaadjes in planten.

 

moestuinbak

Probeer jij dit project? Deel het dan met mij via…

No Comments Yet

Leave a Reply