8 tips voor een vlotte verhuis

Zoals jullie waarschijnlijk al weten, ben ik enkele weken geleden samen met mijn vriend verhuisd. Ik ondervond dus zelf hoeveel er komt kijken bij verhuizen. Daarom deel ik mijn beste verhuistips met jullie!


Begin op tijd

Begin ruim op tijd met inpakken.  Er is meer om in te pakken dan je denkt. Ik ben zelf geschrokken van hoeveel kleine spullen ik had. Sommige dingen heb je niet vaak nodig en kunnen dus al in dozen gestopt worden. Door het inpakken te verdelen en af en toe een beetje te doen, raak je minder snel gefrustreerd. Pak dozen thematisch in zodat je alles later makkelijk vindt (keukengerief, badkamergerief, decoratie, …).

Zorg ook zeker dat je (als je kunt) op tijd verhuist en niet enkele dagen voor je je oude woning moet verlaten. Dat zorgt alleen voor extra stress en tijdsdruk.

Maak een duidelijke planning

Zelf ben ik een grote fan van plannen en voor een verhuis is dit echt belangrijk. Maak een planning met daarin:

 • wanneer je dozen begint in te pakken
 • wanneer je de eerste dozen verhuist
 • wanneer je ‘grote verhuisdag’ is, dit is de dag waarop je misschien een verhuiswagen en/of verhuislift nodig hebt
 • wie welke dag komt helpen
 • wanneer je eventueel vrijaf neemt van je werk om te verhuizen
 • wanneer je de laatste items verhuist (dingen die je nodig hebt zoals bestek, toiletgerief, …)
 • wanneer mensen langskomen voor zaken zoals de installatie van je televisie enzovoort

Vergeet het papierwerk niet

Verhuizen is meer dan dozen sleuren. Er komt ook heel wat papierwerk bij kijken:

 • Brandverzekering / inboedelverzekering
 • Domicilie wijzigen en overal laten weten dat je adres gewijzigd is (werk, verzekering, …)
 • Contract elektriciteitsleverancier en eventuele overstap
 • Contract medialeverancier voor televisie, internet (en telefonie)

Meet alles goed op

Zorg dat je op voorhand alles goed opgemeten hebt zodat je weet welke meubels waar passen. Als je nieuwe meubels koopt, is het belangrijk om zeker te zijn dat ze goed in je nieuwe woning zullen passen. “Daar sta je dan met je veel te grote zetel”, dat wil je echt niet meemaken. Goed opmeten zorgt er ook voor dat je weet of je een verhuiswagen en/of een verhuislift moet inhuren.

Verzamel een verhuisteam

Spreek ruim op voorhand af met vrienden en familie die je willen helpen. Enkele personen per verhuisdag die kunnen helpen meesleuren zijn echt handig! Zorg ook dat je niet met té veel bent. Zeker als je naar een klein appartement verhuist, kan je woning te crowded worden. Zorg dat het voor iedereen duidelijk is wanneer zij verwacht worden en wat ze eventueel moeten meebrengen (de boor van je papa kan goed van pas komen om die leuke kader op te hangen).

Hou eens grote kuis

Verhuizen is het ideale moment om dingen die je eigenlijk niet meer nodig hebt, weg te gooien. Terwijl je alles in dozen verzamelt, denk na over wat eigenlijk niet mee moet naar je nieuwe thuis. Wat jij niet meer nodig hebt, gooi je weg of geef je aan mensen die het nog wel kunnen gebruiken (vrienden, familie, goede doelen, tweedehandswinkel). Zo hoef je alle onnodige spullen niet op te bergen in je nieuwe woning en heb je iets minder te verhuizen.

Ook dit nog

 • Moet je een parkeerplaats voor je nieuwe woning reserveren voor de verhuiswagen?
 • Moet je je toekomstige buren op de hoogte brengen van mogelijke overlast tijdens de verhuis?
 • Moet je een of meerdere dagen vrij nemen van het werk?
 • Heb je krantenpapier om breekbare dingen in te pakken? (Deze vergat ik, dus ik spreek uit ervaring als ik zeg “zorg dat je krantenpapier hebt!”)

Dit kan later nog

Als je op tijd verhuist, hoeft niet alles onmiddellijk te gebeuren. Enkele dagen hard werken  is goed, maar niet alles moet gedaan zijn. Je kunt altijd de week erna nog eens naar je vorige woning terugkeren om enkele laatste spullen op te pikken en te kuisen.


Als jij binnenkort verhuist, wens ik je veel succes! Het is even stresserend maar je kunt ongetwijfeld rekenen op hulp en op die manier is het voorbij voor je het beseft. Na even goed doorzetten, zit je dan gezellig in de zetel in je nieuwe thuis!

 

Hebben jullie nog verhuistips of vragen? Laat het me weten in de comments!

Volg Spoons & Brushes via..

No Comments Yet

Leave a Reply