Donut worry, be happy: zo maak je donutkoekjes

Afgelopen zondag was mijn verjaardag en om dat te vieren trakteerde ik mijn collega’s op zelfgemaakte koekjes. Gewone koekjes vond ik maar saai dus zocht ik inspiratie lekkernijen. Het resultaat: donutkoekjes.

Deze koekjes zijn niet alleen superlekker maar zien er ook heel leuk en kleurrijk uit. Al mijn collega’s waren enthousiast en vertelden me dat de donutkoekjes echt lekker waren. De koekjesdoos nam ik dan ook helemaal leeg terug mee naar huis. Zo zie je maar dat gluten- en lactosevrij bakken helemaal geen probleem is.

donutkoekjes donutkoekjes

 45 min bereiden; 1,5 u rusten in koelkast en baktijd in oven; +-10 u rusten

 30 koekjes

 glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch

Ingrediënten

Voor de koekjes

 • 250g (glutenvrije) bloem, ik gebruikte glutenvrije bloem van Schär
 • 130g (plantaardige) boter op kamertemperatuur
 • 170g kristalsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker (=8g)
 • 1 ei
 • een snuifje zout
 • 0,5 theelepel (glutenvrij) bakpoeder, ik gebruikte La Pateliere glutenvrij bakpoeder

donutkoekjes

Voor het glazuur

 • 125g poedersuiker
 • een beetje water
 • voedingskleurstof, ik gebruikte Wilton icing color in het blauw
 • Gekleurde sprinkles

donutkoekjes

Aan de slag

De koekjes bakken

 • Doe de boter en kristalsuiker in een grote kom. Meng met een garde of handmixer voor ongeveer 5 minuten tot je een egaal en glad mengsel hebt.
 • Voeg de vanillesuiker en het ei toe en mix verder.
 • Voeg het bakpoeder en een snuifje zout toe aan de bloem. Voeg dit beetje bij beetje toe aan het botermengsel tot alle ingrediënten samen een egaal deeg vormen.
 • Rol het koekjesdeeg in een vel keukenfolie. Een soort worstvorm werkt het best omdat alles dan even snel koud wordt. Laat het koekjesdeeg 45 minuten tot een uur rusten in de koelkast.
 • Verwarm de oven voor om 200 °C.
 • Haal het koekjesdeeg uit de koelkast.  Wrijf een beetje bloem over het werkoppervlak en het deeg en rol het uit tot ongeveer 4 mm dikte. Dit hoef je natuurlijk niet te meten, ik geef je enkel een richtlijn. Leg het deeg dat je voorlopig niet gebruikt terug in de koelkast zodat het niet opwarmt.
 • Steek met een ronde koekjesvorm of een kommetje cirkels uit het deeg. Met een kleiner cirkelvormig voorwerp (ik gebruikte een spuitmondje dat ik normaal gebruik voor slagroom of botercrème) maak je een gat in het midden van de grotere cirkel. Van het deeg dat je afsnijdt kun je terug een bol maken om uit te rollen.

donutkoekjes

 • Leg de donutvormpjes op bakpapier op een bakplaat en laat daarbij minstens 1 centimeter tussen elk koekje. Bak de koekjes voor ongeveer 8 minuten in de oven. Ze moeten zandkleurig zijn, niet bruin.
 • Wees voorzichtig wanneer je de koekjes uit de oven haalt. Ze zijn op dat moment nog niet hard en breken dus heel makkelijk. Laat de koekjes volledig afkoelen. Naarmate ze afkoelen zullen ze ook krokant worden.

De koekjes versieren met glazuur

 • Doe in een kom de bloemsuiker en voeg een klein beetje water toe. Begin met een heel klein beetje en meng dit goed. Je kan altijd nog een beetje meer water toevoegen. Het is de bedoeling om een vloeibare textuur te krijgen. Vloeibaar genoeg dat je het vlot op de koekjes kan doen met een lepeltje, vast genoeg dat het er niet helemaal vanaf loopt. Als je mengsel toch te vloeibaar wordt, kan je wat meer bloemsuiker toevoegen.
 • Voeg een beetje kleurstof toe en meng tot het glazuur een egale kleur heeft.
 • Schep met een theelepel een kleine hoeveelheid glazuur op een koekje en wrijf het een beetje open.
 • Strooi sprinkles over het glazuur voordat het droogt.
 • Laat de het glazuur drogen tot het helemaal hard is voordat je ze in een doos stopt. Ik liet de koekjes een volledige nacht drogen.

donutkoekjes donutkoekjes

Smakelijk! Als jij deze koekjes bakt, laat het me dan zeker weten in de comments of op Facebook en Instagram.

No Comments Yet

Leave a Reply