Mijn spiraaltje: wat, waarom en hoe?

Na jarenlang de anticonceptiepil te nemen, besloot ik een tijdje geleden dat ik wilde overstappen naar een andere vorm van anticonceptie. Na veel twijfelen en een gesprek met mijn huisarts koos ik voor een hormoonspiraaltje. Ik deel graag met jullie waarom, wat en hoe.

Waarom ben ik veranderd?

Ik was het vooral grondig beu om elke dag te moeten onthouden dat ik op hetzelfde uur mijn pil moest nemen. En aangezien ik op dit moment soms nog op mijn kot slaap, soms bij mijn vriend en soms thuis, moest ik ook steeds zorgen dat ik mijn pilstrip niet vergat mee te nemen. Ik wilde kiezen voor een vorm van anticonceptie waar ik niet voortdurend mee bezig moest zijn.

Bovendien is de pil ook best wel duur vanaf een bepaalde leeftijd, wanneer het niet meer (volledig) wordt terugbetaald. Als laatste wilde ik minder hormonen in mijn lichaam.

Een hormoonspiraaltje kost eenmalig een flinke som geld maar als je weet dat je het enkele jaren kan laten zitten is het uiteindelijk goedkoper. Een hormoonspiraaltje brengt ook minder hormonen in je lichaam dan de gemiddelde anticonceptiepil. Vandaar dus mijn keuze.

Als je meer wilt weten over wat een hormoonspiraaltje precies is, raad ik je aan om dit artikel op seksualiteit.be eens te lezen.

spiraaltje

Welk hormoonspiraaltje heb ik?

Ik koos, op aanraden van mijn dokter, voor een hormoonspiraaltje van Jaydess. De meeste vrouwen zullen er eentje van Mirena hebben. Mijn dokter vertelde me echter dat het spiraaltje van Jaydess kleiner is en daardoor minder pijnlijk is om te plaatsen, zeker bij jonge vrouwen die nog geen kinderen kregen zoals ik. Het enige nadeel is dat deze maar 3 jaar werkt in tegenstelling tot die van Mirena die 5 jaar werkzaam is.

Auwww da’s pijnlijk… of niet?

De pijn bij het plaatsen viel enorm mee. Ik had een heleboel horrorverhalen gehoord van meisjes die heel veel pijn hadden en sommigen die zelfs verdoofd moesten worden. Of ik heb dus een fantastisch hoge pijngrens, of mijn dokter had gelijk en de Jaydess is echt veel minder pijnlijk om te plaatsen.

Mijn dokter was heel vriendelijk bij de procedure en ze vertelde me stap voor stap wat er gebeurde en wat ik mocht verwachten. Het is zo dat om het spiraaltje te plaatsen, de dokter even je baarmoederwand vast moet houden met een tangetje. Door bepaalde zenuwen die daar zitten, word je dan even duizelig en misschien een beetje misselijk. Dat vond ik eigenlijk het minst aangename deel van de plaatsing. Pijn heb ik amper gevoeld. Achteraf mocht ik nog even op de behandelingstafel blijven liggen tot ik niet meer duizelig was en dan mocht ik naar huis.

Ik had de rest van de avond krampen die leken op menstruatiekrampen en voelde me wat suf. De volgende dag had ik nog heel lichte krampen en een klein beetje bloedverlies maar that’s it!

spiraaltje

En dan?

Na 1 tot 2 weken moest ik een echografie laten nemen van mijn baarmoeder om te kijken of het spiraaltje mooi op z’n plaats zat. Dat doet natuurlijk geen pijn en het spiraaltje bleek ook helemaal in orde.

Na een maand moest ik nog eens op controle bij de dokter om te kijken of het spiraaltje goed zat. De dokter vertelde me dat het hormoonspiraaltje mooi op z’n plaats zat en dat alles dus in orde was. De draadjes (die een klein beetje uit je baarmoeder hangen zodat het spiraaltje na 3 jaar verwijderd kan worden) waren een beetje kort maar dat blijkt geen probleem te zijn. Het verwijderen kan iets moeilijker verlopen maar zeker niet onmogelijk, een zorg voor binnen drie jaar dus!

Veel vrouwen krijgen als ze een hormoonspiraaltje hebben geen menstruatie meer. Dat lijkt bij mij ook het geval te zijn. Voorlopig toch, want ik heb intussen nog maar 1 menstruatiecyclus doorlopen.

Kortom

Het is natuurlijk nog even afwachten maar tot nu toe kan ik zeggen dat ik heel tevreden ben over mijn hormoonspiraaltje van Jaydess. Ik zou het zeker aanraden!

Gebruiken jij een hormoonspiraaltje of denk je eraan een te gebruiken? Heb je nog vragen? Laat het me weten in de comments.

No Comments Yet

Leave a Reply