Ik kies voor schoonheid zonder dierenleed. Hoe zit dat?

Meedoen aan Dagen Zonder Vlees zette me aan het denken. Doe ik wel genoeg? Kan ik niet nog meer doen om dierenmishandeling tegen te gaan? Toen ik eerder deze week mijn rode lipstick aanbracht besefte ik dat ik geen idee had of dierenleed deel was geweest van de productie van die lipstick. Hoewel ik op veel vlakken opkom tegen dierenmishandeling sloot ik mijn ogen ervoor als het aankwam op make-up. Tijd voor verandering, tijd om op onderzoek uit te gaan!

dierentestvrije schoonheid
eyeliner van theBalm, oogschaduw van NYX, highlight-blush-bronzer-pallet van theBalm, borstels van Zoeva en mijn onhandige reflectie in de spiegel

Na wat opzoekwerk blijkt dat dierenproefvrij gaan niet zo simpel is. Aan de ene kant zijn dierenproeven voor cosmetica in Europa sinds 2013 verboden. (European commission) Sinds 2016 zijn merken die voor hun artikelen gebruikmaken van de resultaten van dierproeven die elders in de wereld zijn gedaan ook illegaal. (Evie Westland) Dat betekent dus dat alle producten die bij ons te koop zijn, sowieso dierenproefvrij zijn. Aan de andere kant gebruiken sommige merken die ook in België actief zijn wel nog dierenproeven om bijvoorbeeld in China te mogen verkopen. In China zijn dierenproeven namelijk verplicht. Door allerlei omwegjes ontkomen ze aan de wet uit 2016. Als je hier nog meer over te weten wilt komen, raad ik je aan om zeker eens de blog Naoki van Sophie te lezen. Zij blogt vaak over dierenproefvrij leven en je kan er dus veel interessante artikels lezen. Je vindt er ook ook een lijst met dierenproefvrije cosmeticamerken.

Met merken die in geen enkel land gebruik maken van dierenproeven zit je dus sowieso goed. Merken zoals theBalm, Rituals en Physicians Formula kiezen voor moraal boven geld en zijn dus niet te koop op de Chinese markt. L’Oréal, O.P.I, Maybelline en nog vele anderen geven een minder goed voorbeeld. Vanaf vandaag beloof ik dus aan mezelf, jullie en alle dieren dat ik geen producten meer koop van merken die op dieren testen. Het zal een grote aanpassing zijn maar het doel is het helemaal waard. Ik wil een verschil maken. Doe jij ook mee? Hoe meer mensen zich inzetten voor een betere toekomst voor mens en dier, hoe sterker we staan.

dierentestvrije schoonheid
borstels van Zoeva

Ik trok eropuit en kocht enkele producten van dierenproefvrije merken. Dat deed ik natuurlijk in the name of science en zeker niet omdat ik graag winkel. Ik koos voor de merken The Body Shop, Lush en NYX. Als jullie graag mijn mening over deze producten willen, laat het me dan weten en misschien schrijf ik binnenkort wel een review.

  • First Base primer spray van NYX
  • Wonder Stick highlight and contour stick van NYX
  • Vitamin E lipbalsem van The Body Shop
  • Tea Tree gel stick tegen puistjes van The Body Shop
  • Catastrophe Cosmetic gezichtsmasker van Lush

dierentestvrije schoonheid

Nu wil ik graag jullie mening horen! Wil jij meedoen met mij en dierenproefvrij gaan of deed je dat al? Wat vind jij van de producten die ik kocht? Wil je graag een review lezen over mijn nieuwe aankopen? Laat het me weten in de comments.

Note: deze blogpost is niet gesponsord, ik kocht alle make-up zelf. De make-up op de eerste twee foto’s had ik al in mijn bezit en betaalde ik dus ook zelf.

 

2 Comments
  1. Graag een review van de primer en de wonderstick. Een stick om te highlighten én te contouren? Kan dat? En de primer in sprayvorm, blijft die goed zitten? Druipt die niet af? Ik lees het graag in een volgende blog, Spoons&Brushes!

    1. De stick heeft twee kanten, vandaar dat die zowel voor highlight als contour gebruikt kan worden. Ik test de producten de komende weken uit om uit te pluizen wat ik ervan vind!

Leave a Reply

%d bloggers like this: